Změna velikosti písma

Vyhledat v textu

Drobečková navigace

Úvod > Služby > Stravování

Stravování

Stravování v Domově pro seniory Černá Hora je poskytováno podle zásad zdravé výživy a svým složením, množstvím a úpravou je přizpůsobeno věku a zdravotnímu stavu uživatele služby a je nedílnou součástí poskytovaných služeb.

Strava je připravována ve vlastní kuchyni zařízení. Pro uživatele je zajištěno celodenní stravování, a to v rozsahu třech jídel hlavních a dvou vedlejších. Po celý den mají uživatelé k dispozici na každém oddělení nádoby s čajem.

Stravování probíhá na základě předem zveřejněného jídelního lístku:

jídelníček 30.11. - 6.12. 2020.docx

jídelníček 7.12. -13.12.2020.docx

 

Je připravován tento druh stravy:
a) racionální (normální) - základní dieta pro uživatele bez omezení,
b) diabetická - dieta, která se podává při onemocnění diabetes mellitus, sacharidové potraviny se omezují dle dané sacharidové tolerance
c) šetřící - dieta, která se podává při chronickém onemocnění trávícího systému, strava je šetřící a lehce stravitelná
d) individuální - tato dieta se indikuje uživatelům, kterým ze zdravotních důvodů nevyhovují výše uvedené diety a je připravována individuálně
Má-li uživatel problémy s kousáním nebo polykáním, veškerou výše uvedenou stravu je možné mechanicky upravit a podat ji uživateli v mleté nebo mixované formě.

Jídla se podávají v následujícím časovém rozmezí:

Strava: racionální, šetřící, individuální

Strava: diabetická

Doba podávání stravy

snídaně

snídaně

7,30 hod. - 8,30 hod.

svačina

svačina

u snídaně, na přání uživatele je možné výdej přesunout na 9,30 hod.

oběd

oběd

11,30 hod. - 12,30 hod.

svačina

svačina

14,30 hod. - 15,30 hod.

večeře

I. večeře

16,30 hod. - 17,30 hod.

 

II. večeře

u I. večeře na přání uživatele je možné výdej přesunout na 19,00 hodin

Strava je podávána uživatelům ve společných jídelnách a jídelních koutech na jednotlivých odděleních, v případě slunečného počasí se mohou uživatelé naobědvat na terase v I. patře budovy Zámku. Uživatelé s omezenou hybností a uživatelé, kteří při jídle vyhledávají klid, se mohou stravovat na pokojích. Při onemocnění nebo nevolnosti uživatele je strava podávána rovněž na pokojích.